07.11.2023

Изложба „100 година националне ваздухопловне индустрије“
Република Србија у 2023. години обележава значајан јубилеј каквим се може похвалити мали број држава – читав век националне ваздухопловне индустрије. Тим поводом, у галерији „Икар“ у Дому ваздухопловства у Београду, свечано је отворена изложба „100 година националне ваздухопловне индустрије“. Изложбу је реализовао Музеј ваздухопловства Управе за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресусрсе Министарства одбране и Војске Србије, на челу са ауторским тимом који чине кустоси Иван Вујић, Небојша Исаиловић и Немања Глишић.

Изложбу је отворио Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић уз присуство високих званица, представника Министарства одбране и Војске Србије, као и установа културе Републике Србије.

Бројним предметима, фотографијама и документима из богатог музејског фонда, аутори су настојали да прикажу континуирани развој и веома богату и дугу традицију производње ваздухоплова на овим просторима. Од 1923. године па до почетка Другог светског рата, у шест фабрика авиона и двадесетак фабрика ваздухопловних компонената, произведено је преко 1500 летелица које су чиниле више од половине ваздухоплова у оперативној употреби у Краљевини Југославији. Ваздухопловна индустрија је била значајан фактор развоја претежно аграрне земље и отворила је пут за освајање нових технологија и њихову практичну примену. Посебан куриозитет представља чињеница да је у нашој земљи прво произведен авион, па тек потом моторно возило. Високообразовани стручни кадрови из међуратног периода чинили су основу за наставак развоја ваздухопловне индустрије после рата.

У измењеним друштвеним и политичким околностима, производили су се авиони, хеликоптери и пратећа опрема који су чинили окосницу Ратног ваздухопловства, спортске и привредне авијације, а нису изостали ни значајни резултати на међународном тржишту. Ношене дугом традицијом, ваздухопловне компаније у Србији чувају континуитет производње летелица на овом простору и постижу значајне резултате на домаћем и светском тржишту.

На свечаности су представљене пригодна коверта и јубиларна марка које је ЈП „Пошта Србије“ уприличила поводом стогодишњице ваздухопловне индустрије и објавила у оквиру специјалног филателистичког издања „Индустријско наслеђе Србије“. Директор „Србијамарке“ Адам Софронијевић уручио је државном секретару Старовићу наведено филателистичко издање.

Изложба траје до 19. фебруара 2024. године, може се видети сваког радног дана од 12 до 19 часова у галерији "Икар" (Кнеза Павла Карађорђевића 3, Земун), а улаз је слободан.
photoФОТО