Авиони и хеликоптериЗбирка авиона и хеликоптера Музеја ваздухопловства броји 165 летелица, кроз коју се приказује развој ваздухопловства на просторима Србије и бивше Југославије. Ако изузмемо реплику авиона Сарић број 1 из 1910. године и реплику авиона Њепор 11, најстарији авион који збирка поседује је авион домаће производње Физир ФН који је произведен непосредно пред Други светски рат.

Посебно значајан сегмент збирке чине авиони из периода Другог светског рата јер музејска збирка поседује низ најзначајнијих авиона који су произведени од стране различитих држава попут Немачке, Велике Британије, СССР, САД, а заједничко им је да су сви летели у саставу југословенског ваздухопловства. Када је реч о хеликоптерима, збирка садржи готово све типове хеликоптера који су летели у југословенском ратном ваздухопловству осим типова који још увек лете.

Најзначајнији предмет у збирци представља авион Фијат Г-50 Бис који има буран историјат, а уједно је и једини сачувани примерак овог авиона у свету.

Збирка авиона и хеликоптера коју баштини Музеј ваздухопловства у виду национално -историјског наслеђа, представља сведочанство развоја војног и цивилног ваздухопловства као и историјско-политичких догађаја. Свеобухватност је чини посебном и препознатљивом на светском нивоу.
 
photoФОТО