Avioni i helikopteriZbirka aviona i helikoptera Muzeja vazduhoplovstva broji 165 letelica, kroz koju se prikazuje razvoj vazduhoplovstva na prostorima Srbije i bivše Jugoslavije. Ako izuzmemo repliku aviona Sarić broj 1 iz 1910. godine i repliku aviona Njepor 11, najstariji avion koji zbirka poseduje je avion domaće proizvodnje Fizir FN koji je proizveden neposredno pred Drugi svetski rat.

Posebno značajan segment zbirke čine avioni iz perioda Drugog svetskog rata jer muzejska zbirka poseduje niz najznačajnijih aviona koji su proizvedeni od strane različitih država poput Nemačke, Velike Britanije, SSSR, SAD, a zajedničko im je da su svi leteli u sastavu jugoslovenskog vazduhoplovstva. Kada je reč o helikopterima, zbirka sadrži gotovo sve tipove helikoptera koji su leteli u jugoslovenskom ratnom vazduhoplovstvu osim tipova koji još uvek lete.

Najznačajniji predmet u zbirci predstavlja avion Fijat G-50 Bis koji ima buran istorijat, a ujedno je i jedini sačuvani primerak ovog aviona u svetu.

Zbirka aviona i helikoptera koju baštini Muzej vazduhoplovstva u vidu nacionalno -istorijskog nasleđa, predstavlja svedočanstvo razvoja vojnog i civilnog vazduhoplovstva kao i istorijsko-političkih događaja. Sveobuhvatnost je čini posebnom i prepoznatljivom na svetskom nivou.
 
photoFOTO