Vazduhoplovni motoriZbirka vazduhoplovnih motora Muzeja vazduhoplovstva broji skoro dve stotine vazduhoplovnih motora iz različitih epoha.

Najstariji motor u zbirci je motor nemačkog lovačkog aviona iz Prvog svetskog rata koji je izvađen iz Dojranskog jezera osamdesetih godina prošlog veka. Muzej poseduje i primerke rotativnih motora, takođe iz perioda Prvog svetskog rata, ali i redne motore korišćene na lovačkim avionima Drugog svetskog rata poput Db-601 koji je pripadao avionu Meseršmit Bf-109E-3 na kome je leteo pilot narednik Milivoje Bošković u aprilu 1941. godine u odbrani Kraljevine Jugoslavije. Još jedan od značajnih motora koje Muzej poseduje je i nemački Jumo-004 koji je prvi operativni mlazni motor na svetu koji je bio ugrađen na prvi nemački mlazni avion Meseršmit 262.

Najsavremeniji aviomotori u zbirci su Motor sa aviona Mig-29 na kome je 1999. godine leteo pukovnik-pilot Milenko Pavlović, zatim motor sa aviona F-16C koji je oboren 02.05.1999. godine, kao i motor sa aviona F-117A.

 
photoFOTO