Sredstva za obukuZbirka pod nazivom Sredstva za obuku pohranjuje predmete koji predstavljaju celokupan sistem školovanja vojnih i civilnih pilota, što predstavlja veoma složen i dugotrajan proces. Obuka se izvodi po etapama koje su definisane kao početna, osnovna, viša, prelazna (namenska) i borbena obuka.

Prvi srpski piloti su školovani tokom 1912. godine u Etampu u Francuskoj, u školi braće Farman. Školovanje vojnih pilota se nastavlja tokom Prvog svetskog rata u Solunu, a 1919. godine je osnovana i škola u Novom Sadu. Posle Drugog svetskog rata, Mostar i Zadar postaju centar obuke za vojne pilote, a Vršac za civilne pilote.

Tokom školovanja, osim letilica, koriste se i različita sredstva za obuku. Osim pokaznih sredstava, najprimenjeniji su simulatori letenja i učila. Muzej poseduje profesionalne simulatore putničkih aviona DC-9, DC-10 i Jak-40.
 
Kada je reč o vojnim avionima u Muzeju vazduhoplovstva se čuva simulator školskog aviona Soko Jastreb J-21, kao i učila za avione S-49, T-33, Sejbr i brojni drugi. Na stalnoj postavci Muzeja vazduhoplovstva je izložen Link trener, simulator leta američke proizvodnje koji je bio u upotrebi od 30-ih do 50-ih godina 20. veka.