Umetnička zbirkaVazduhoplovstvo i nebeske visine kao nepresušni izvor inspiracije doveli su do stvaranja umetničkih dela koja krase umetničku zbirku Muzeja vazduhoplovstva. Ova zbirka je oformljena sa ciljem pohranjivanja, istraživanja i prezentacije dela likovne i primenjene umetnosti.

Umetnička zbirka podeljena je na tri dela koja obuhvataju skulpture i slike - akvareli i ulja na platnu koja datiraju od perioda Prvog svetskog rata pa sve do modernih umetnika. Posebni segmenti su posvećeni Josipu Brozu Titu, partizanskoj avijaciji, kao i delima savremenih slikara iz likovne kolonije Muzeja vazduhoplovstva iz 2017. godine. Treći deo umetničke zbirke obuhvata ostala dela primenjene umetnosti koju čine grafike, bakrotisci, akrilici, tapiserije i druge kombinovane tehnike.

Najvrednije predmete umetničke zbirke Muzeja vazduhoplovstva predstavljaju akrilik na papiru Aleksandra Deroka iz 1915. godine, kao i ulje na platnu slikara Sergeja Urvačeva - Bitka na Dobrom polju, koji predstavljaju umetnička ostvarenja direktnih svedoka avijacije u Velikom ratu.