NATO agresijaZbirka sadrži materijalna svedočanstva herojske odbrane Savezne Republike Jugoslavije tokom 78 dana NATO agresije.

U vazdušnom ratu protiv SRJ Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije imalo je najistaknutiju ulogu. Suočeno sa višestruko tehnološki i brojčano jačim protivnikom, RV i PVO je Muzeju vazduhoplovstva obezbedilo eksponate koji su padali sa neba, što je bio i naziv izložbe otvorene krajem 1999. godine.

Među najznačajnijim predmetima Zbirke izdvajaju se ostaci aviona F-117A i aviona F-16C, bespilotne letelice Predator i Kreserel, kao i veliki broj ubojnih sredstava koje je Severoatlantska alijansa koristila tokom napada, poput krstareće rakete tomahavk, protivradarskih raketa harm, ALARM i kasetnih bombi. Zbirci pripada i bomba kojom je pogođena Kineska ambasada u Beogradu i oplata uvodnika vazduha motora američkog jurišnog aviona A-10.

Svedočanstvo o herojskom podvigu pukovnika pilota Milenka Pavlovića predstavlja sedište aviona MiG-29 na kom je izvršio svoj poslednji zadatak u odbrani otadžbine.
photoFOTO