Civilno vazduhoplovstvoTokom dvadesetog veka vazduhoplovstvo se u svim svojim segmentima razvilo do neslućenih razmera. Nekad nezamislivo i nestvarno, postalo je ljudima opipljiva realnost. Avijacija je postala grana ljudske delatnosti koja je menjala i promenila svet. 

Nacionalno vazduhoplovstvo nije zaostajalo za svetom. Prativši tokove, vazduhoplovstvo postaje najpre prepoznato, zatim priznato, a ubrzo i sastavni deo državne politike. Razvoj vazduhoplovne industrije uzdigao je državu na značajan nivo međunarodne scene. Preplitanjem i dopunjavanjem dva važna aspekta, vojnog i civilnog, stvoren je potencijal koji se ogledao u modernom, snažnom, organizovanom radu i razvoju avijacije od svojih početaka do danas.

Upravo zahvaljujući takvom sveobuhvatnom razvoju nacionalnog vazduhoplovstva, stvorena je i iskorišćena mogućnost stvaranja Muzeja vazduhoplovstva sa raznovrsnim fondom koji obuhvata sve segmente vazduhoplovstva.

Istorija civilnog vazduhoplovstva predstavlja jedan od temelja celokupnog fonda Muzeja vazduhoplovstva, pružajući mnoštvo materijalnih svedočanstava značajnih za nastanak i razvoj naše avijacije. Kroz predmete, fotografije i arhivalije upoznajemo istoriju civilnog vazduhoplovstva, koja je duga više od jednog veka.

Zbirka prati nekoliko važnih tema: Pionirski period nacionalnog vazduhoplovstva od početka dvadesetog veka do Velikog rata; Razvoj vazduhoplovne industrije; Vazdušni saobraćaj, kao i značajne ličnosti koji su svojim radom uticali na nastanak i razvoj vazduhoplovstva. Svaki segment je od posebnog značaja i svaki sadrži važnu muzejsku građu koja se odlikuje raznovrsnošću, bogatstvom i raritetnošću.

Predmeti pohranjeni u zbirci istorije civilnog vazduhoplovstva predstavljaju neiscrpan izvor u proučavanju istorije domaće avijacije i sagledavanju svih relevantnih činjenica u tom procesu. Najstariji predmet zbirke je deo rebra aviona Merćep-Rusjan iz 1911. godine koje je Strahinja Ban Nušić preuzeo sa mesta pada aviona Edvarda Rusjana i namenio budućem Muzeju vazduhoplovstva.
photoFOTO