НАТО агресијаЗбирка садржи материјална сведочанства херојске одбране Савезне Републике Југославије током 78 дана НАТО агресије.

У ваздушном рату против СРЈ Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана Војске Југославије имало је најистакнутију улогу. Суочено са вишеструко технолошки и бројчано јачим противником, РВ и ПВО је Музеју ваздухопловства обезбедило експонате који су падали са неба, што је био и назив изложбе отворене крајем 1999. године.

Међу најзначајнијим предметима Збирке издвајају се остаци авиона Ф-117А и авиона Ф-16Ц, беспилотне летелице Предатор и Кресерел, као и велики број убојних средстава које је Североатлантска алијанса користила током напада, попут крстареће ракете томахавк, противрадарских ракета харм, АЛАРМ и касетних бомби. Збирци припада и бомба којом је погођена Кинеска амбасада у Београду и оплата уводника ваздуха мотора америчког јуришног авиона А-10.

Сведочанство о херојском подвигу пуковника пилота Миленка Павловића представља седиште авиона МиГ-29 на ком је извршио свој последњи задатак у одбрани отаџбине.
photoФОТО