Војно ваздухопловствоЗбирка Историја војног ваздухопловства прати развој националног ваздухопловства од првих година двадесетог века до данас.

Војно ваздухопловство је основано је уредбом војводе Путника 24.12.1912. године, чиме Краљевина Србија постаје једна од првих земаља света која је устројила ваздухопловство као саставни део војске. Већ те године школовани су први пилоти, а наредне пала је и прва жртва српског војног ваздухопловства. Стварано је у годинама великих ратова са почетка века, а развијано у различитим околностима у међуратном и послератном периоду.

Посматрајући развој националног ратног ваздухопловства, сам двадесети век и његов ток препун ратних збивања условио је константан, убрзан и висок ниво развоја домаћег војног ваздухопловства, заснован, како на страним утицајима, тако и на капацитетима српске и југословенске државе.

Збирка похрањена у Музеју је скуп музејских предмета, фотографија и архивалија које сведоче о настанку војног ваздухопловства, његовом мирнодопском развоју, као и о његовом учешћу у балканским, светским и ратовима са краја претходног века. Они представљају и важан извор за проучавање националног ваздухопловства, али и ваздухопловства уопште.