Средства за обукуЗбирка под називом Средства за обуку похрањује предмете који представљају целокупан систем школовања војних и цивилних пилота, што представља веома сложен и дуготрајан процес. Обука се изводи по етапама које су дефинисане као почетна, основна, виша, прелазна (наменска) и борбена обука.

Први српски пилоти су школовани током 1912. године у Етампу у Француској, у школи браће Фарман. Школовање војних пилота се наставља током Првог светског рата у Солуну, а 1919. године је основана и школа у Новом Саду. После Другог светског рата, Мостар и Задар постају центар обуке за војне пилоте, а Вршац за цивилне пилоте.

Током школовања, осим летилица, користе се и различита средства за обуку. Осим показних средстава, најпримењенији су симулатори летења и учила. Музеј поседује професионалне симулаторе путничких авиона ДЦ-9, ДЦ-10 и Јак-40.
 
Када је реч о војним авионима у Музеју ваздухопловства се чува симулатор школског авиона Соко Јастреб Ј-21, као и учила за авионе С-49, Т-33, Сејбр и бројни други. На сталној поставци Музеја ваздухопловства је изложен Линк тренер, симулатор лета америчке производње који је био у употреби од 30-их до 50-их година 20. века.