ПлакатиТехнолошки развој ваздушног саобраћаја и достигнућа у 20. веку паралелно је пратила и њихова промоција.

Широм света штампани су плакати, постери и други пропагандни материјал на папиру. Циљ је био да се најшира јавност обавести о надолазећим догађајима, новостима у свету ваздухопловства, као и да се промовишу нове дестинације, летови ваздухопловних компанија и нови типови авиона.
Сва обавештења, у зависности од значаја, штампана су на различитим форматима.

Збирка плаката Музеја ваздухопловства броји више стотина плаката са ваздухопловним мотивима војног и цивилног ваздухопловства из периода 20. века. Збирку углавном чине плакати цивилног и спортског ваздухопловства, као и пропагандни плакати војног ваздухопловства. Богатство збирке чине ликовно и графички дизајнирани плакати у сврху промоције авио компанија Југославије, али и других земаља света. Чувају се и постери са мотивима војног ваздухопловства и у сврху промоције пилотског позива.

Збирка је подељена на осам група са подгрупама: плакати цивилног ваздухопловства (Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана, конкурси, авио митинзи), плакати цивилног ваздухопловства (ЈАТ, компанијски страни, остало), плакати спортског ваздухопловства (Ваздухопловни савез, аеро клубови, падобранство, једриличарство, балонство, ултра лаке летилице, моделарство и ракетно моделарство, макетарство, селенити и слетови), космонаутика, календари (ЈАТ, домаћи, страни), пропагандни плакати, НАТО агресија 1999, плакати Музеја ваздухопловства.
photoФОТО