Ваздухопловни моториЗбирка ваздухопловних мотора Музеја ваздухопловства броји скоро две стотине ваздухопловних мотора из различитих епоха.

Најстарији мотор у збирци је мотор немачког ловачког авиона из Првог светског рата који је извађен из Дојранског језера осамдесетих година прошлог века. Музеј поседује и примерке ротативних мотора, такође из периода Првог светског рата, али и редне моторе коришћене на ловачким авионима Другог светског рата попут Дб-601 који је припадао авиону Месершмит Бф-109Е-3 на коме је летео пилот наредник Миливоје Бошковић у априлу 1941. године у одбрани Краљевине Југославије. Још један од значајних мотора које Музеј поседује је и немачки Јумо-004 који је први оперативни млазни мотор на свету који је био уграђен на први немачки млазни авион Месершмит 262.

Најсавременији авиомотори у збирци су Мотор са авиона Миг-29 на коме је 1999. године летео пуковник-пилот Миленко Павловић, затим мотор са авиона Ф-16Ц који је оборен 02.05.1999. године, као и мотор са авиона Ф-117А.
photoФОТО