22.03.2024

Изложба „Србија памти - 25. годишњица одбране отаџбине од НАТО агресије“Поводом обележавања годишњице почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију и 78 дана бомбардовања наше земље, Војни музеј и Музеј ваздухопловства приредили су изложбу „Србија памти - 25. годишњица одбране отаџбине од НАТО агресије“ у Галерији Војног музеја на Калемегдану.

Изложбу је свечано отворио потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић, који је истакао да народ и држава која заборави тешке тренутке и тешка времена, не може добро да разуме када наиђу добра времена. Такође, истакао је и да ова изложба представља једно мало парче укупног мозаика у култури сећања и у истини онога што смо као народ преживели тих 11 недеља агресије над нашом државом, као и током деведесетих година, од распада некадашње Југославије, током дешавања 1998. и 1999. године на простору Косова и Метохије. Нажалост, то се и данас дешава нашем народу на Косову и Метохији.

Захвалио се свим људима из Војног музеја и Музеја ваздухопловства који су учествовали у припреми изложбе и што се нису зауставили само на 10. јуну или неком другом датуму 1999. године, већ су поставком указали на све оно што нам се дешавало, а што је било добро осмишљено, у циљу одузимању дела територије наше државе. Министар одбране је позвао све да посете изложбу и да се “увере кроз шта смо као народ прошли и колику смо цену платили од убиства деце, стараца, војника, полицајаца до разарања инфраструктуре и нашег културно-историјског наслеђа”.

Испред музеја у саставу Министарства одбране и Војске Србије, окупљенима се обратио потпуковник Миливоје Милисављевић који је истакао да је задатак и мисао Војног музеја и Музеја ваздухопловства управо живо сведочење о историји нашег народа, са задатком да чувају културу сећања на догађаје из 1999. године. Отварању изложбе присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, ратни ветерани, као и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Изложба „Србија памти – 25. годишњица одбране отаџбине од НАТО агресије“ кроз разнородан материјал, бројне предмете, фотографије и документа из богатих музејсих фондова, настоји да прикаже драматичан ток НАТО агресије на СРЈ коју је предводило 19 војно и економски најразвијенијих земаља света, страдања цивила, као и погром српског становништва на Косову и Метохији који је уследио као последица агресије и терористичких напада. Представљени су најзначајнији догађаји, предмети и сведочанства о страдању током НАТО агресије.

Изложена су убојна средстава коришћена за уништавање цивилних и војних објеката на читавој територији наше земље и јединствени експонати, као што су делови оборених авиона Ф-117, Ф-16 и А-10. Посебан сегмент изложбе посвећен је сећању на погинуле припаднике РВ и ПВО Војске Југославије. 

Изложба ће бити отворена до 14. априла 2024. године у Галерији Војног музеја на Калемегдану сваког дана, осим понедељка, у периоду од 10 до 17 часова. Улаз је слободан.
photoФОТО
videoВИДЕО
Отварање изложбе