11.12.2023

9. Дани словеначког филмаУ оквиру 9. ревије "Дани словеначког филма", одржане у Југословенској кинотеци од 7-10. децембра 2023. године, приказана је прва епизода серије "Словенци у Београду", посвећена пиониру авијације Едварду Русјану.

У оквиру свог медијског програма друштво Словенаца "Сава" реализовало је документарну серију под називом „Словенци у Београду“, која је посвећена знаменитим људима, пореклом Словенцима, који су оставили значајан траг у нашем главном граду, а међу којима је и пионир авијације Едвард Русјан – човек који је авионом летео изнад Београда још давне 1911. године. Ова епизода реализована је у сарадњи са Министарством одбране Републике Србије и Музејем ваздухопловства који поседује оригиналне артефакте који се односе на Русјанов лет, као што је део ребра са крила његовог авиона. 

У разговору након пројекције филма учествовали су председник београдског друштва Словенаца "Сава" и копродуцент филма Саша Вербич, редитељ Владимир Шојат, као и Мирјана Новаковић Мунишевић, саговорник у филму и виши кустос Музеј ваздухопловства. 
photoФОТО