Клуз ПС-11 (Падобран)Сагледавајући потребе наше авијације у Инђији је 1934. године отворена фабрика падобрана „Кнебл и Дитрих”, која је производила падобране по лиценци америчког произвођача Ирвин. До 1941. године у њој је произведено око 2500 пилотских, извиђачких и десантних падобрана.

После рата производња је обновљена 1947. године у преименованој фабрици „Фрањо Клуз”, која се 1951. године сели у Београд. До 1990. године у „Клузу” је произведено преко 44 хиљаде падобрана различитих намена - пилотских, десантних, резервних, кочећих, школских, спортских... Скоро 80 процената ове производње било је намењено за извоз.

Изложени примерак је спортски падобран типа „крило” са могућношћу коришћења и у војним специјалним једницама типа ПС-11. Конструкција куполе и управљачког система омогућава падобранцу да командовано „једри” током пада и да на тај начин прелети одређено растојање при чему може да се спусти тачно на жељено место. Појавио се 1977. године, а овај тип падобрана користила је наша репрезентација на 14. светском првенству 1978. године.