Утва 65 С ПривредникИзрађујући авионе свих намена, фабрика авиона „Утва” је дала допринос и привредној авијацији. Утва Привредник је први наменски пољопривредни авион домаће конструкције и производње, при чему је коришћено доста склопова са авиона Утва 66. Овај авион се користио за пољопривредне радове, за запрашивање поља и комараца.

Развијен је у Фабрици авиона „Утва” 1965. године и произвођен је серијски у две варијанте, при чему је друга верзија (65С) имала јачи мотор. Већ 1967. године развијена је и снажнија верзија авиона Утва 67 "Привредник 2". При пројектовању авиона велика пажња посвећена је безбедности пилота, направљена је ојачана кабина, као и бочни излази из кабине у случају превртања авиона.

Авионе Утва-65 су у Југославији користиле земљорадничке задруге за сузбијање комараца. Показао се као поуздан и економичан авион, тако да је један број авиона извезен у земље Азије и Арфике. Алжирска ваздушна линија почела је са радом 1968. године, користећи пет авиона Утва-65. Последњи, од укупно 69 произведених "Привредника", повучен је из употребе 1986. године. 

Примерак Утве 65 налази се у збирци Музеја ваздухопловства од 1986. године, када је преузет од Привредне авијације из Вршца.