Утва 213-3Утва 213 је школски једномоторни клипни авион са дуплим командама за прелазну, тренажну и борбену обуку, израђен за потребе војног ваздухопловства. Припада групацији „прелазних” авиона, који се користе у школовању пилота после почетне обуке, а пре преласка на борбене авионе. У време кад је авион 213 конструисан, врло мало земаља је за обуку својих војних пилота користило прелазни авион.

Конструисање овог авиона урађено је на основу расписаног интерног конкурса из 1946. године. Конструкторски тим чинили су Иван Шоштарић, Стева Ћурић, Станко Маринковић и Мирко Дабиновић. Поручник Никола Симић је прототипом први пут полетео 14. октобра 1948. године, а након испитивања авиони 213 су се серијски производили од 1950. до 1955. године у фабрици авиона Утва у Панчеву. Током производње су вршене измене, од којих је назначајнија усвајање троделног крила (213-3), а десет авиона је прерађено за вучу мета. Био је врло погодан за акробатско летењe, a једини недостатак је дрвена конструкција која није дуготрајна.

Примерак Утве 213 који се налази у збирци Музеја ваздухопловства расходован је 1961. године и преузет је од Машинског факултета. Изложени авион 213 представља једини сачувани примерак ове летелице.