Ф-16Ц Фајтинг Фалкон



У току НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, 1999. године, ваздухопловство је имало најзначајнију улогу. НАТО је користио своје најсавременије летелице и убојна средства. Остаци неколико НАТО ваздухоплова, које је оборила противваздушна одбрана Војске Југославије, налазе се у Музеју ваздухопловства. У сталној поставци музеја изложени су делови авиона Ф-16 (F-16 Fighting Falcon), Ф-117 (F-117 Nighthawk), као и беспилотне летелице и делови крстарећих ракета „томахавк” (Tomahawk) и „харм” (AGM-88 Harm).

Ф-16 је један од најпознатијих америчких вишенаменских борбених авиона, конструисан за постизање превласти у ваздуху. Замишљен је као лаки, дневни ловац, а временом је трансформисан у успешни вишенаменски масовни борбени авион на нивоу 4. генерације. Доживео је масовну серијску производњу као борбени авион од глобалног значаја. Због својих летних карактеристика, oперативан је у ваздухопловствима бројних земаља. Коришћен је у ратовима у Ираку, бившој Југославији, арапско-израелским сукобима.

У ратовима у бившој Југославији потврђена су обарања два Ф-16, једног код Мркоњић Града у Републици Српској 1995. године и другог код Шапца у Србији 1999. године, а чији делови су изложени на сталној музејској поставци.