Камов Ка-25Kа-25PL (HP-43) је противподморнички двомоторни хеликоптер. Хладни рат је обележила трка у наоружању, а подморнице које су носиле балистичке ракете са нуклеарним главама су постајале све већа претња. Крајем педесетих година прошлог века убрзао се развој противподморничких хеликоптера за размештање на новим бродовима опремљеним хеликоптерским платформама које долазе у службу совјетске морнарице.

Прототип хеликоптера совјетског конструктора Николаја Камова под ознаком Ка-20 први пут је полетео 1960. године, да би се 1965. године појавила серијска варијанта под ознаком Ка-25. Испуњавао је различите задатке у морнарици, тако да је направљено више верзија. У зависности од опреме и наоружања појавиле су се стандардна протиподморничка верзија, потом торпедни, спасилачки, за електронско извиђање, миноловац носач далекометних противбродских ракета, па све до носача атомских дубинских бомби.

За лов на подморнице опремљен је радаром, детектором магнетних аномалија и сонаром, а од наоружања носи торпеда и дубинске противподморничке бомбе. Да би се омогућило слетање на водену површину, ноге стајног трапа хеликоптера опремљене су гуменим јастуцима на надувавање. Као и сви остали хеликоптери пројектовани у бироу Камова, и овај има два коаксијална главна ротора који се обрћу у супротним смеровима, тако да није било потребе за репним ротором. До 1977. године прозведено је око 450 примерака. Поред Совјетске морнарице, користио се у још у пет земаља: Бугарској, Сирији, Индији, Вијетнаму и Југославији.

Југословенско ратно ваздухопловство набавило је шест Ка-25 који су под нашом ознаком ХП-43 почели да се користе новембра 1974. године. Били су распоређени у 784. противподморничку хеликоптерску ескадрилу „Ајкуле” у Дивуљама код Сплита, да би се по избијању грађанског рата у Југославији пребазирали у Подгорицу. Два хеликоптера су 1989. послата на ремонт у СССР са којег се никад нису вратили. Преостали ХП-43 повучени су из наоружања 1997. године, да би сви (сем музејског примерка) били уништени током НАТО агресије 1999. године. Изложени Камов Ка 25 (ев.бр. 11323) једини је сачувани примерак првог нашег наменског противподморничког хеликоптера. Долетео је на изложбену поставку 16. септембра 1998. из Подгорице.