Ми-2Ми-2 је совјетски хеликоптер намењен евакуацији рањеника, спасавању, извиђању и геолошким истраживањима. Прототип овог вишенаменског лаког хеликоптера први пут је полетео 1961. године. Серијска производња је 1965. године из Совјетског Савеза пребачена у Пољску, где је до 1992. године произведено више од 5250 хеликоптера Ми-2. Развијене су и борбене верзије, наоружане противоклопним ракетама и ракетама ваздух-ваздух. 

Коришћен је у војне и цивилне сврхе, a развијена је и пољопривредна верзија. Шездесетих година (1963/1965.) на хеликоптеру Ми-2 постављени су светски рекорди у брзини лета у категорији хеликоптера специфичних намена.

Југословенско ратно ваздухопловоство је 1969. године набавило 15 хеликоптера Ми-2 за транспорт лаких терета, углавном медицинског материјала.

Примерак из збирке Музеја ваздухопловства коришћен при Ауто-мото савезу Југославије као санитетски хеликоптер за превоз повређених у саобраћајним несрећама. Током службе базирао је у Батајници и Нишу све до расходовања 1987. године, да би две године касније био предат Музеју ваздухопловства.