Физлер Фи 156 "Шторх" - "Рода"Изузетно покретљив на малим висинама, вишенаменски авион Фи 156 „Рода”, производ је немачке фабрике „Физлер”. Прототип је полетео у пролеће 1936. године, а коришћен је током Другог светског рата у Европи. Ваздухопловство војске Краљевине Југославије купило је 1940. године двадесет „Рода” које су углавном уништене током Априлског рата.

Потврду квалитета овог ваздухоплова представља и податак да је Винстон Черчил за свој лични транспорт користио једну од укупно 47 заплењених Рода. Овај тип авиона користио је и Ото Скорцени 12. септембра 1943. године, када је избавио италијанског диктатора Бенита Мусолинија из заробљеништва у планинском масиву Гранд Сасо. 

Након испитивања заробљених примерака, Савезници су закључили да је Фи 156 авион без премца у својој класи. После Другог светског рата производња је настављена у Чехословачкој и Француској. Крајем рата јединице НОВЈ заробиле су 8 „Рода”, а 1947. године набављено је још 14 авиона из Чехословачке. Били су у наоружању Ратног ваздухопловства све до 1957. године, након чега су предате на употребу Ваздухопловном савезу Југославије, где је последњи примерак расходован 1960. године. Музејски примерак је преузет 1963. године од аероклуба Марибор.