Месершмит Бф 109 Г-2Немачки конструктор Вили Месершмит творац је једног од најпрепознатљивијих авиона Другог светског рата и најуспешнијих ловачких авиона у историји ваздухопловства – Месершмита Бф-109. У борби је немачки ловац био надмоћнији од противничких авиона, поготово на малим и средњим висинама.

Најуспешнији пилот ловац у војној историји, немачки ваздухопловац Ерих Хартман, летео је на месершмиту Бф-109 и остварио 352 победе. Ваздухопловство Краљевине Југославије располагало је са 80 авиона овог типа. Отуда су ваздушне борбе при нападу сила Осовине на Југославију 6. априла 1941. биле јединствене јер су ловци месершмит коришћени на обе сукобљене стране. Југословенски месершмити чинили су већи део Шестог ловачког пука, јединице која је поднела највећи терет ваздушне борбе над Београдом. Десет пилота ове јединице положило је животе у одбрани Београда. Међу страдалим пилотима био је и капетан Милош Жуњић, командант 102. ескадриле.

Музејски примерак стигао је у Југославију из Бугарске, после рата. Летео је у саставу југословенског ваздухопловства до 1952, а у музејску збирку уврштен је 1961. године.