Соко J-20 "Крагуј"Ј-20 "Крагуј" је лаки јуришни авион предвиђен за борбу против хеликоптера и за тренажу резервних пилота, који је настао као пројекат Ваздухопловно-техничког института. 

Потреба за стварањем оваквог типа авиона настала је за време хладног рата и сукоба ограниченог интензитета који су се одвијали широм планете. Конструисан је 1962. године, а серијска производња започета је 1964. године. Произвођен је у фабрици авиона „Соко” из Мостара до 1977. године. Развијен је под утицајем искустава супротстављања непријатељу у условима партизанског ратовања, за дејство на привремено заузетој територији, уз могућност полетања са травнатих површина. Изузетне летне перформансе обезбеђивале су брзу преобуку спортских пилота у борбене. Произведен је 41 примерак овог авиона.

Крагуј је био у оперативној употреби у Територијалној одбрани. По завршетку оперативне употребе постао је популаран спортски и колекционарски авион и неколико примерака налази се у Француској, Великој Британији и САД. Остао је упамћен и по улози у филму „Партизанска ескадрила”. У збирци Музеја ваздухопловства налази се више примерака Крагуја. На сталној поставци изложен је ваздухоплов који је био у оперативној војној употреби до 1985. године, када је расходован и предат музеју.