Рипаблик Ф-84Г "Тандерџет"Прототип овог америчког ловца-бомбардера који је могао да носи и тактичку нуклеарну бомбу, а којег је конструисао Александер Картвели, полетео је 28. фебруара 1946. године.

Авион је показао високу способност у Корејском рату. На почетку сукоба у Кореји у јулу 1950. године, једна јединица Тандерџета полетела је из своје базе у Сједињеним Америчким Државама. Захваљујући прикључку за пуњење горивом у ваздуху у нападној ивици левог крила, без слетања прелетела је Тихи океан до базе на Окинави, да би већ сутрадан борбено дејствовала против севернокорејских трупа. На авиону Тандерџет су примењене и иновације у конструкцији - на каснијим верзијама примењена су „стреласта” крила, уместо дотадашњих равних.

Први Тандерџети додељени су Југословенском Ратном Ваздухопловству у оквиру програма Међународне војне помоћи и сарадње 1953. године. Током 1955. године део ових авиона прерађен је у извиђачку верзију РФ-84Г уграђивањем у труп камере К-24 за вертикално снимање.

Изложени авион је распоређен у Центар за преобуку у Батајници. Маја 1954. године њиме је преношена штафета ЈРВ председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу. У извиђачку верзију прерађен је 1969. године и распоређен у Мостар. Последњи лет извршио је 20. фебруара 1974. године, након чега је предат Музеју ваздухопловства.