Рипаблик Ф-47Д ТандерболтКонструктор овог авиона је Александар Картвели, а носилац развоја била је америчка компанија „Рипаблик”. Први лет изведен је 6. маја 1941. године, а серијска производња започета је следеће године. Тандерболт је један од најзначајнијих ловачких авиона у Другом светском рату.

У току и по завршетку рата, Тандерболт је био у оперативној употреби и у савезничким ваздухопловствима. П-47 је робустан авион с великом аутономијом лета, ефикасан у борбама у ваздушном простору и у дејству по земаљским циљевима. Имао је значајну улогу у операцијама пратње и заштите летећих тврђава, у њиховим мисијама на великим растојањима. У разним варијантама произведено је преко 15 000 авиона типа Тандерболт. После рата авион П-47 је преименован у Ф-47.

У Ратно ваздухопловство Југославије уведен почетком 50-их година прошлог века, када је у оквиру западне војне помоћи након политичког разилажења са Совјетским Савезом испоручено око 150 авиона варијанте Ф-47Д. У оперативној употреби остали су до почетка шездесетих година. Музејски примерак је у збирци од 1986. године.