Јункерс Ју-52/мПоред познатих борбених авиона, немачки произвођач Јункерс израдио је и транспортни авион ЈУ-52. У немачком ваздухопловству присутан је од 1934. године. Ју-52 је представљао важан авион у падобранским десантима. Коришћен је у готово свим немачким борбеним дејствима, попут десанта на Крит и борбама на Источном фронту.

Први југословенски Ју-52, популарно назван "Јулка", заробљен је 24. октобра 1944. године када је немачки пилот грешком слетео на никшићки аеродром уместо у Тирану. До краја Другог светског рата заробљена су још три оваква авиона, а после рата у Француској су набављена још четири, међу којима је и музејски примерак. Сви су били у саставу 119. Ваздухопловног транспортног пука. По завршетку Другог светског рата, ЈУ-52 је, под називом Амио ААЦ 1 Тукан (Amiot AAC 1 Toucan) израђиван у Француској, где је прављен и током рата, а послератна производња постојала је и у Шпанији.

Последњи оперативни Јункерс Ју-52 у Југославији расходован је 1965. године када је прелетео у Београд да би постао део музејске збирке.
photoФОТО