Muzej vazduhoplovstvaNegovanju nasleđa i tradicije posvećuje se velika pažnja u svim zemljama sveta. Muzeji, kao ustanove koje čuvaju baštinu, visoko su vrednovani i zauzimaju posebno mesto u životu jednog naroda. Svakoj oblasti postojanja i delovanja društva posvećen je jedan muzej. Čuvanje vazduhoplovne tradicije  srpskog i jugoslovenskog vazduhoplovstva, duge  više od jednog veka, povereno je Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu.

Temelji kuće za očuvanje srpskog i jugoslovenskog vazduhoplovnog nasleđa postavljeni su 1957. godine osnivanjem posebnog Odeljenja za istoriju vazduhoplovstva pri Komandi vazduhoplovstva. Ovo odeljenje, imalo je zadatak da prikuplja, čuva, izučava i predstavlja eksponate iz svih perioda razvoja srpske i jugoslovenske avijacije, od pojave prvih ideja o letu u našim krajevima do savremenog doba. Odeljenje za istoriju vazduhoplovstva kasnije je preimenovano u Muzej jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva, a promena naziva desila se još nekoliko puta. Nakon nekoliko promena lokacije muzeja, koji je najpre bio smešten u zgradi Komande vazduhoplovstva u Zemunu i zgradi Oficirskog doma u okviru Starog aerodroma „Beograd“ ispod Bežanijske kose, odluka o izgradnji zdanja Muzeja vazduhoplovstva doneta je krajem 1968. godine. Na konkursu za idejno rešenje izgleda zgrade muzeja, pobedio je projekat arhitekte Ivana Štrausa. Zgrada Muzeja vazduhoplovstva, izgrađena u sklopu beogradskog aerodroma u Surčinu, svečano je otvorena 21. maja 1989. godine, za Dan vazduhoplovstva. Odlukom Vlade Republike Srbije, muzejska zgrada je 2013. godine utvrđena za spomenik kulture. Od 2019. godine, Muzej vazduhoplovstva nalazi se u sastavu Ministarstva odbrane Republike Srbije.

   U zbirkama Muzeja vazduhoplovstva nalazi se preko 200 letelica raznih tipova i namena, kao i hiljade vrednih predmeta, fotografija i dokumenata koje čine vazduhoplovno nasleđe Srbije i Jugoslavije. Muzejski fond se predstavlja javnosti kroz različite kulturne događaje, dok isto tako predstavlja najznačajniji izvor izučavanja prošlosti i razvoja vazduhoplovstva na ovim prostorima.