Vojno vazduhoplovstvoZbirka Istorija vojnog vazduhoplovstva prati razvoj nacionalnog vazduhoplovstva od prvih godina dvadesetog veka do danas.

Vojno vazduhoplovstvo je osnovano je uredbom vojvode Putnika 24.12.1912. godine, čime Kraljevina Srbija postaje jedna od prvih zemalja sveta koja je ustrojila vazduhoplovstvo kao sastavni deo vojske. Već te godine školovani su prvi piloti, a naredne pala je i prva žrtva srpskog vojnog vazduhoplovstva. Stvarano je u godinama velikih ratova sa početka veka, a razvijano u različitim okolnostima u međuratnom i posleratnom periodu.

Posmatrajući razvoj nacionalnog ratnog vazduhoplovstva, sam dvadeseti vek i njegov tok prepun ratnih zbivanja uslovio je konstantan, ubrzan i visok nivo razvoja domaćeg vojnog vazduhoplovstva, zasnovan, kako na stranim uticajima, tako i na kapacitetima srpske i jugoslovenske države.

Zbirka pohranjena u Muzeju je skup muzejskih predmeta, fotografija i arhivalija koje svedoče o nastanku vojnog vazduhoplovstva, njegovom mirnodopskom razvoju, kao i o njegovom učešću u balkanskim, svetskim i ratovima sa kraja prethodnog veka. Oni predstavljaju i važan izvor za proučavanje nacionalnog vazduhoplovstva, ali i vazduhoplovstva uopšte.